Targul Mosilor

Targul Mosilor

La inceputurile Bucurestilor exista doar targul care se ţinea pe langa Curtea Veche, insa odata cu marirea orasului acestea s-au inmultit. „Targul de Sus”, care se ţinea pe locul unde astazi este Banca Nationala, „Targul Cucului”, de vechituri si „Targul de Afara”de la marginea orasului care ulterior a fost inlocuit cu Targul Mosilor.

Targul fusese, inca din anii 1900, introdus in oras, la capatul Caii Mosilor, alaturi de Hale Obor.
Targul propriu-zis incepea in saptamana de dinaintea Rusaliilor si era ingaduit de sărbătoarea pomenirii mortilor.Targul s-a transformat cu timpul intr-una din marile ocazii de peste an de socializare, distractie si facut afaceri.

Specificul acestui targ consta in faptul ca, pe langa negotul obisnuit, comerciantii aduceau spre vanzare marfa traditionala necesara pentru pomenile care se făceau cu aceasta ocazie. Se vindeau cruci de piatra si de lemn, strachini, oale, ulcele, linguri de lemn, precum si grau de coliva, lumanari, tamaie si lucruri indispensabile celor care voiau sa-si pomeneasca in Sambata Mortilor mosii, parintii sau alte rude raposate.
Un alt stravechi obicei al Targului de Afara era cel al executarii condamnatilor la moarte pe care ulterior l-a preluat si Targul Mosilor, executarea efectuandu-se numai in zilele in care era adunata mai multa lume.

Domnitorul Tarii Romanesti la acea vremeGrigore Ghica a fost cel care a desfiintat aceasta practica. Oficial, targul isi tinea portile deschise timp de o luna si incepea in prima parte a lunii mai. Neoficial insa, acesta ramanea deschis vreme indelungata.
Atmosfera din targ era una de veselie, cei care-i calcau pragul era intampinati de un vartej de lume curioasa, vesela care alerga incolo si-ncoace si era dornica de a cumpara si a se distra. La intrare erau asezate pe ambele parti chioscuri cu dulciuri si racoritoare iar mai in fata se gaseaua rotile norocului, ateliere de fotografie, tarabe, magazine si restaurante.

La Mosi, cum i se spunea, toti erau copii, oameni in toata firea reveneau la varsta inocentei, loc in care radeau din toata inima bucurandu-se de orice fleac. Ulterior regimul comunist care a urmat a transformat Targul Mosilor intr-o piata obisnuita, vechile obiceiuri fiind sterse din viata oamenilor.
Sursa foto: cimec

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.