Revolutia din 1989

Revolutia din 1989

Toate publicatiile internationale au relatat pe larg singura rasturnare violenta de regim din fostul bloc sovietic, laudand puterea poporului nostru de a trece peste cancerul rosu de care a suferit Romania aproape un secol. Au fost 10 zile de lupte pe langa cei 42 de ani de comunism totul culminand cu probabil cel mai sangeros Craciun din istoria recenta a Romaniei, dar care a adus la implinirea dorintei Eroilor Revolutiei “Moarte criminalului”..

Decembrie ’89 a fost pentru poporul roman primul act de curaj de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, o urmare logica a regimului comunist care a pus stapanire pe tara noastra ca urmare a abdicarii fortate a Regelui Mihai de la sfarsitul razboiului. In 1947 Partidul Muncitoresc Roman il pune in fruntea tarii pe Gheorghe Gheorghiu-Dej devanind astfelRepublica Populara Romania, o republica “rosie” cu o oarecare autonomie fata de URSS, dar condusa de oameni care imbratisau ideologia comunista.

In 1965 Gheorghe Ghiorghiu-Dej moare, iar locul sau este luat de Nicolae Ceausescu doi ani mai tarziu, iar o data cu schimbarea liderului se schimba si denumirea tarii in Republica Socialista Romania.

Sub dictatura lui Ceausescu, Romania devine o tara din ce in ce mai saraca, populatia neavand strictul necesar al unui trai decent, totul culminand in anii ’80 cu rationalizarea alimentelor de baza deoarece Ceausescu dorea plata datoriei externe a Romaniei cat mai repede posibil. Aceasta decizie a impins la limita populatia tarii datorita numeoraselor restrictii impuse de “conducatorul mult iubit”, rationalizarea curentului electric, un orar stric cu privire la apa calda, alimente de baza cumparate pe “cartela” si multe altele.

Pe langa rationalizarea fortata a tuturor lucrurilor esentiale unui trai decent, regimul comunist a bagat in inchisoare toti oamenii care se impotriveau catusi de putin regimului si doctrinei comuniste catalogandu-i ca fiind “factori perturbatori”.

Acesti oameni care in realitate erau adversari politici ai PCR-ului, poeti, scriitori, profesori si in general oameni care posedau suficienta inteligenta incat sa isi dea seama ca regimul comunist e nociv pentru populatie, atat ca grup cat si ca individ, au fost torturati si umiliti in inchisorile comuniste sub pretextul ca au nevoie de reeducare, desi ei in realitate erau poate cei mai educati romani, dar avand ghinionul de a se naste intr-o perioada nu foarte fericita.

Chiar si asa romanii a rezistat cu stoicism in regimul comunist si intr-un final, datorita sacrificiului facut, Romania reuseste in martie 1989 sa isi plateasca datoriile externe in totalitate, iar oamenii priveau spre viitor cu incredere si speranta ca vor putea sa cumpere alimentele necesare, ca toata lumea va putea sa aprina lumina in camera oricand doreste, ca toti vor putea sa se trezeasca cu apa calda pe fata si ca viata va reveni la normal. Din pacate, desi toate datoriile fusesera platite, rationalizarea a continuat si nimeni din PCR nu dadea semne ca s-ar schimba ceva pe viitor, lucru care i-a infuriat foarte mult pe romani.

Aceasta furie care se stransese de cativa ani buni s-a amplificat si mai mult in lunile urmatoare. Zidul Berlinului cazuse in noiembrie 1989, tot atunciregimul comunist al lui Todor Jivkov de la sud de Dunare se “prabusise” si in toata Europa de est comunismul incepuse sa tremure. O luna mai tarziu, inspirati de noua libertate castigata de fostii frati comunisti si de protestele din tara care cereau reforma, romanii incep sa prinda curaj si sa se faca auziti. Toata lumea se saturase de neajunsurile  “epocii de aur”, de lipsa de reforme pentru dezvoltarea tarii si a populatiei…nu era nevoie decat de o scanteie.
Acea scanteie s-a produs la Timisoara in data de 16 decembrie cand guvernul a incercat sa il evacueze pe pastorul reformant Laszlo Tokes datorita criticilor aduse regimului comunist.

Atunci a inceput un protest al timisorenilor care s-a extins pe durata mai multor zile crescand in numar desi milita si securitatea au incercat sa disperse “vandalii”.
Ceausescu vazand ca protestul ia amploare si de frica sa nu se transforme intr-o revolutie la nivel national, convoaca pe mai-marii partidului si ofera aprobarea folosirii fortei pentru a inabusi revolta (ceea ce se va dovedi a fi picatura care a umplut paharul foarte mare de rabdare al romanilor). In data de 18 decembrie primarul Timisoarei declara legea martiala in oras si tot atunci, datorita ordinului de a folosi forta, apar si primele victime ale Revolutiei; 30 de tineri care au ignorat legea martiala, au taiat stema comunista din mijlocul drapelului Romaniei si in timp ce cantau “Desteapta-te romane”, au asteptat sa fie impuscati. Din acest moment un simplu protest inceput cu cateva zile in urma se transforma intr-o Revolutie pentru libertate care se extinde in toate marile orase ale tarii.

In data de 20 decembrie Ceausescu se intoarce in Romania dupa o vizita in Iran, gasind tara in anarhie totala, mai dornica ca niciodata de a se debarasa de tentaculele rosii ale comunismului; el tine o cuvantare televizata in jurul orei 19:00 in incercarea de a aplana conflictul, dar fara folos si la un moment dat a iesit la balconul Comitetului Central promitand salarii si pensii mai mari insa multimea adunata a continuat sa strige “Jos dictatorul” si “Moarte criminalului”. Sotii Ceausescu reusesc sa fuga din cladirea Comitetului Central cu ajutorul unui elicopter, iar revolutionarii invadeaza cladirea devastand mai ales portretele dictatorului si aruncand pe fereastra tot ce amintea de comunism si de Ceausescu.

In zilele urmatoare, in marile orase ale tarii, revolutionarii s-au luptat cu armata pentru libertate, iar intr-un final armata schimba tabara si se alatura revolutionarilor dupa multe vieti pierdute de ambele parti. In ziua de 24 decembrie, sotii Ceausescu sunt capturati la o statie de cercetare agricola la 5 km de Targoviste unde au fost preluati de militieni si dusi la o garnizoana din Targoviste unde o zi mai tarziu sunt judecati de o curte militara ad-hoc si executati cateva ore mai tarziu in curtea garnizoanei.

In data de 25 decembrie 1989 romanii au dat dovada de curaj, sacrificiu si mandrie nationala pentru tara, pentru ei si pentru viitorul copiilor lor. Toate publicatiile internationale au relatat pe larg singura rasturnare violenta de regim din fostul bloc sovietic, laudand puterea poporului nostru de a trece peste cancerul rosu de care a suferit Romania aproape un secol. Au fost 10 zile de lupte pe langa cei 42 de ani de comunism totul culminand cu probabil cel mai sangeros Craciun din istoria recenta a Romaniei, dar care a adus la implinirea dorintei Eroilor Revolutiei “Moartea criminalului”. In urma revolutiei au ramas regrete, suferinta, tristete si lacrimile rudelor celor decedati sau raniti care au luptat pentru LIBERTATE, iar la 25 de ani distanta noua nu ne ramane decat sa ii cinstim si sa ii onoram pe cei care si-au dat viata pentru ca urmasii lor sa aibe parte de ceea ce ei nu au avut niciodata si anume LIBERTATE.

Sursa foto: activenews

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.