Programul EURO 200 continuă și în 2023: elevii și studenții pot obține bani de la stat pentru achiziționarea unui calculator

Programul EURO 200 continuă și în 2023: elevii și studenții pot obține bani de la stat pentru achiziționarea unui calculator

În 2023, elevii și studenții pot beneficia de ajutor financiar din Programul EURO 200 pentru a-și achiziționa calculatoare noi, deoarece guvernul a aprobat extinderea programului, dublând plafonul de venituri pentru a permite mai multor tineri să participe.

Programul EURO 200 este destinat elevilor și studenților din învățământul de stat sau particular acreditat, care au până în 26 de ani și provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 de lei pe membru de familie.

În urma evoluției indicelui prețului de consum, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei la 500 de lei, conform comunicării Institutului Național de Statistică.

CITEȘTE ȘI: WhatsApp permite păstrarea mesajelor importante în chat

Această decizie a fost luată în considerare, având în vedere că plafonul de 250 de lei, stabilit în anul 2018, nu a mai fost indexat în perioada pandemiei COVID-19, iar Guvernul României, autoritățile locale și alte entități au intervenit pentru a pune la dispoziția elevilor mijloacele tehnice necesare pentru învățarea online.

De asemenea, evoluția indicelui prețului de consum comunicată de Institutul Național de Statistică în perioada 2022-decembrie – 2004-iunie, respectiv IPC=239,41, a dus la propunerea unui plafon de 500 de lei.

Potrivit actului normativ, se recomandă o configurație minimă a calculatorului pentru achiziționarea căruia se acordă ajutor financiar conform Legii nr. 269/2004, cu modificările și completările ulterioare:

a) pentru desktop – procesor cu frecvență nominală minimă de 3.0 GHz; HDD minim 500 GB sau SSD minim 240 GB; RAM tip DDR3 sau DDR4 minim 8 GB; monitor LCD sau LED cu diagonala minimă de 18.5“ și rezoluție minimă 1920 x 1080; tastatură, mouse optic; cameră WEB.

Atenție, însă! Pentru a primi ajutorul financiar de 200 de euro pentru achiziționarea unui calculator, conform Legii nr. 269/2004, cu modificările și completările ulterioare, calculatoarele achiziționate prin acest ajutor trebuie să aibă obligatoriu un sistem de operare licențiat.

Beneficiarii trebuie să completeze o cerere-tip și să o depună la unitatea/instituția de învățământ la care sunt înscriși, împreună cu acte doveditoare, precum copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, adeverințe de la instituțiile de învățământ/unitățile din care să rezulte calitatea de elev sau student a celorlalți frați/surori, acte doveditoare privind veniturile membrilor familiei și declarație pe propria răspundere referitoare la venitul brut lunar și disponibilitatea de bani pentru achiziționarea unui calculator cu o configurare minimă standard.

CITEȘTE ȘI: Copilul tău nu este o vedetă: Griji reale sau like-uri virtuale?

De asemenea, cererea trebuie să includă o adeverință eliberată de unitatea de învățământ din care să rezulte media generală/calificativul din anul școlar anterior, numărul de absențe nemotivate și numărul de credite promovate în anul universitar anterior.

Bonurile valorice acordate prin Programul EURO 200 sunt valabile doar pentru anul calendaristic în care au fost emise, iar în 2023, culoarea fundalului bonului valoric va fi roz. În 2023, bugetul alocat pentru Programul EURO 200 este de 1,7 milioane lei, iar Guvernul informează că până în prezent s-au înregistrat peste 330.000 de beneficiari începând cu debutul programului în anul 2004.

Sursă foto: pexels

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.