Izmir este orasul care emana istorie, durere si lacrimi prin toti porii, locul in care s-au dus bataliile insangerate din perioada razboiul greco-turc din anii 1919 – 1922. Odata cu caderea imperiului Otoman, imediat dupa Primul Razboi Mondial, Smyrna, actualul oras numit Izmir intra in posesia statului turc. Acesta este amplasat pe tarmul marii Egee, pe portiunea de pamant care apartinea vechii cetati grecesti, fiind cunoscut si sub apelativul “Perla egeeana”.
Astazi acesta este un oras plin de culoare, modern, iubit si vizitat de catre turistii din toata lumea, iar bulevardele ce razbat orasul ii confera acestuia un aer relaxant si placut.
In principala piata a orasului, Konak, care este cunoscuta si dupa Turnul cu ceas, simbolul Izmirului puteti savura o cafea la umbra palmierilor, inainte de a va pregati de cumparaturi in marele bazar. De aici cu siguranta nu veti pleca cu mana goala, magazinele pline de suveniruri, haine, pantofi, bauturi specifice sau dulciurile de toate felurile si bijuteriile va vor astepta in cel mai festiv mod, nu degeaba se spune ca turcilor li se transmite comertul prin gene. Sa nu va mire faptul ca unii sunt atat de cordiali incat va vor oferii un ceai la intrarea in propriul magazin, totul face parte din procedura de a atrage clientul, o modalitate placuta, de ce nu?
Un alt lucru de tinut minte este tehnica negociatului, majoritatea comerciantilor sunt dispusi sa schimbe preturile produselor, iar aici e bine sa ai la tine lire turcesti, dolari americani sau euro, cardul il poti folosi la hoteluri, restaurante sau benzinarii, cele acceptate fiind MasterCard, Visa, American Express sau EuroCard.
Citeste si:
Grecia. Pe urmele zeilor din Olimp
Efes – Orasul antic grec
Se spune ca in timpul imparatiei lui Cezar Augustus, acesta era considerat al doilea oras din zona Mediteranei de est, tot aici puteti vizita ruinele Templului zeitei Artemis, unul dintre cele sapte minuni ale lumii antice, construit in secolul VI I.C si Teatrul mare ce are o capacitate de 24.000 de locuri, biblioteca lui Celsus, Agora, Templul lui Hadrian, Nimphaum-ul lui Traian, Odeonul, Aleea Arcadelor si Stadionul. Din nefericire cetatea a fost distrusa partial de catre cutremurele din anii 358 și 365 d.C.
Ruinele care dainuiesc, soptesc neincetat oricarui trecator povesti despre viata lor de odinioara si isi striga prin fiecare ramasita, durerea unei cuceriri nedrepte.