Odata ce ai vizitat Islanda, tinutul gheizerelor sau locul in care cerul este luminat chiar si noaptea de aurora boreala, vei incepe sa crezi de ce rezidentii insulei sunt convinsi ca inca exista zane si uriasi care cutreiera pamantul, sau cel putin coltul lor de pamant.
Peisajele Islandei sunt dramatice si in acelasi timp ciudate, perfecte pentru fotografii entuziasti, iar tara ramane oarecum neaglomerata chiar si in perioada de varf a sezonului turistic. Desi suna foarte ciudat e totusi foarte usor sa vizitezi Islanda, iar cand esti pregatit sa o faci, ghidul nostru te poate ajuta sa ajungi in locurile magice ale acestei tari unice.
Cate ceva despre obiceiurile lor:
Populatia Islandei este foarte mica, oamenii se cunosc intre ei, iar ca urmare a acestui lucru, locuinţele nu se incuie si autoturismele sunt parcate intotdeauna cu cheile in contact. Folosirea lor reprezinta un gest lipsit de respect, iar peste tot, platile se fac numai cu cardul, nu se accepta numerar.
CITESTE SI:
Symi – O insula aristocrata si cosmopolita
Aproape 11% din suprafata Islandei este acoperita de ghetari, asta insumand
un total de 269 de ghetari de toate tipurile. Tot aici veti gasi aproxmiativ 100 de vulcani din care 35 au erupt in istoria recenta.
Aproximativ 60% din eruptiile vulcanice de pe planeta se petrec aici. Islanda este inconjurata de Oceanul Arctic, dar un curent oceanic aduce un flux constant de apa calda facand din clima Islandei una mai calda decat s-ar astepta cineva tinand cont de pozitionarea geografica a insulei.
Aurora Boreala este unul dintre cele mai fascinante spectacole naturale din lume ce se poate observa frecvent din septembrie pana in martie in noptile senine. Aceste lumini naturale se produc in straturile superioare ale atmosferei care sunt rarefiate, la o altitudine de 100-250km.
Ele sunt create de particule incarcate electric care fac ca aerul rarefiat sa se lumineze. Denumirea de “Luminile nordice” a aparaut prima oara in vechea limba norvegiana, in 1230, in timp ce “Aurora Borealis” (Zorii nordului) se considera ca a fost folosita atat de Galileo Galilei cat si de Petrus Gassendus in secolul al-XVII-lea. Derivat din Aurora, zeita romana a rasaritului si Boreas, zeul grec al Vanturilor Nordice, numele evoca o splendoare extraterestra a Luminilor Nordice.
CITESTE SI:
Londra intr-o zi
Lucruri pe care nu le poti rata in Islanda
Incepand cu o vizita relaxanta la spa-ul Blue Lagoon si terminand cu locatiile “extraterestre” oferite de multitudinea de parcuri nationale, turistii Islandei ar trebui sa isi umple agenda itinerariilor cu peisaje incredibile din care amintim:
– Spa-ul Blue Lagoon
– Casa de Cultura Reykjavik
– Parcul National Porsmork
– Marele Gheizer
– Parcul National Thingvellir
– Parcul National Vatnajokull
– Aurora boreala(pe timpul iernii)
– Observarea balenelor(pe timpul verii)
Cand sa vizitezi Islanda
Desi iarna este o perioada ciudata sa vizitezi Islanda, totusi vei reusi sa obtii preturi speciale la cazare in acest anotimp, iar daca Aurora Boreala este pe lista ta, atunci e sezonul perfect sa vizitezi Islanda. Totusi pentru majoritatea turistilor vara este anotimpul preferat, cand zilele sunt mai lungi si gasesti o multitudine de festivaluri muzicale. Pana si balene stiu ca vara e anotimpul ideal de a vizita Islanda.
Sursa: travelandleisure
Sursa foto: Pinterest
Autor: Cristian Neculai