Contrar vorbei din batrani care sustine ca “ciorba reincalzita nu mai este buna”, eu zic ca daca tot ai facut ciorba si ti-a mai ramas o portie sau chiar mai mult, atunci de ce sa o arunci?
Am pus in ciorba asta toate ingredientele de care am dispus: vise, amintiri, incercari, zambete, lacrimi, etc, si cand am gustat prima data din ea am simtit cum fericirea a imbratisat fiecare celula din corpul meu. Cumva, pe parcursul festinului, mi s-a pus un nod in gat. Am pus vasele la spalat, am acoperit ciorba si am pus-o la locul ei.
CITESTI SI:
In zilele ce au urmat nu puteam sa-mi iau gandul de la ciorba care mi-a inundat intreaga fiinta cu fericire, chiar daca intre timp mi-am aruncat ochii si prin alte meniuri, incercand sa regasesc acel sentiment sublim gustand si altceva. Pana acum, nu am reusit, iar la un moment dat oala cu ciorba a revenit in fata mea. M-am uitat la ea, am analizat-o si m-am aplecat asupra ei pentru a-i simti din nou aroma. Din momentul in care narile au devenit poarta dintre trecut si prezent, am simtit cum amintirile revin si dorinta prinde din nou viata. Ma incercau multe sentimente, insa predominant simteam fericire si frica in acelasi timp.
Cautand raspunsuri, am auzit de atatea ori vorba ca “ciorba reincalzita nu mai este buna”, insa nu puteam sa-mi scot din cap ideea ca, daca la un moment dat a fost buna si inca mai ai oala langa tine, de ce sa o arunci? De ce sa nu o reincalzesti si sa vezi daca iti mai place, daca iti mai aduce fericire? De ce totul trebuie sa fie doar alb si negru? De ce sa nu aducem si nuante in viata noastra? Nuante care sa se contureze la atingerea prezentului, nuante noi care nu tin nici de trecut, nici de viitor, nuante care nu se desprind din disperare sau dependenta.
Cand ne hotaram sa gustam din nou ciorba, consider ca este important sa ne definim pozitia actuala, sa stim cine suntem, ce vrem si daca persoana la care vrem sa ne intoarcem este pe aceeasi linie ca si noi.
Noi poate vrem, dar celalalt nu vrea, atunci oala cu ciorba care sta in fata ta este doar o iluzie. In plus, daca pornim la drum incarcati cu dorinta de a schimba pe cineva, de a salva pe cineva, atunci cand nu auzim niciun strigat de ajutor sau pur si simplu legati la ochi sau din frica de altceva, exista mari sanse sa nu nimerim bine.
CITESTE SI:
Un exemplu de ciorba reincalzita si readusa la viata cu o serie de condimente atent alese este cazul unui cuplu din Ohio. Jenna si Brian s-au casatorit dupa ce au terminat liceul. Patru ani mai tarziu au divortat, insa au ramas foarte apropiati datorita baietelului lor. Anii care au urmat dupa divort au recladit relatia usor, iar cinci ani mai tarziu, au hotarat sa mai dea o sansa casniciei si s-au recasatorit.
Aceasta metafora gastronomica a unei relatii este imprevizibila. Uneori dupa ce gustam supa ne dam seama ca a expirat, s-a acrit si nu mai este buna, insa daca dorim sa incercam ciorba si nu o facem, ramanem cu intrebarea “oare ce ar fi fost daca…”. De asemenea, aveti grija sa nu cadeti in oala iluziilor.
Sursa foto: picscompany
Autor: Cristina Radulescu