Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției au publicat un ordin comun în Monitorul Oficial care elimină certificatele de constatare a virginității emise la cererea persoanelor fizice în România.
Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Justiției a eliminat certificatele de constatare a virginității emise la cererea persoanelor fizice în România, iar examinarea genitală pentru constatarea virginității se mai poate efectua doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților.
Această decizie a fost luată în urma unei campanii sociale naționale de eliminare legislativă a acestor certificări, denumită #DeNetestat și care a atras peste 40.000 de semnături, fiind considerate de Organizația Mondială a Sănătății o încălcare a drepturilor omului.
CITEȘTE ȘI: OMS declară sfârșitul pandemiei de COVID-19
În România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici în 2019, iar examinarea virginității se va mai putea realiza doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților, și nu la cererea persoanelor fizice.
Până acum, în unitățile de medicină legală din România, femeile puteau solicita două tipuri de teste de verificare a virginității: cele legate de o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți sau alți membri ai familiei.
Prin intermediul ordinului comun, s-a decis ca examinarea genitală pentru constatarea virginității să se mai poată efectua doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților, și nu la cererea persoanelor fizice, așa cum s-a întâmplat până de curând.
Testele de virginitate au fost considerate o procedură intruzivă și care poate genera efecte fizice și psihologice nefaste asupra femeilor.
În plus, Organizația Mondială a Sănătății a catalogat aceste teste drept o încălcare a drepturilor omului.
În România, aceste teste de verificare a virginității femeilor au reprezentat doar 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML), adică aproximativ 1.000 de teste pe an.
CITEȘTE ȘI: Copilul tău nu este o vedetă: Griji reale sau like-uri virtuale?
Prin eliminarea acestor teste, femeile sunt protejate de o practică intruzivă și de un examen care poate avea un impact negativ asupra sănătății și psihicului lor.
În plus, măsura contribuie la respectarea drepturilor omului și la eliminarea discriminării de gen.
Sursă foto: pexels.com