Cea mai importantă evoluție în viață este cea a sufletului. De acest aspect ar trebui să ne ocupăm cu prioritate, înainte de orice altceva. Astăzi vom continua călătoria noastră în această privință și vă voi povesti despre o nouă descoperire, o carte care mi-a uns sufletul, m-a ținut în suspans, mi-a stârnit curiozitatea, mi-a înseninat ziua și nu în ultimul rând, mi-a dat speranță: Călugărul care și-a vândut Ferrariu-ul, scrisă de Robin S. Sharma. Îl poți citi întegral în limba engleză aici: read book
Sau în limba română chiar aici: citește cartea
Nu exagerez cu nimic când spun că am devorat această carte. Pur și simplu nu am putut să o las din mână, parcă setea de cunoaștere pusese stăpânire pe corpul și mintea mea. Ca și Jocul vieții și cum să îl joci, aceasta carte mi-a transmis vibrația sa pozitivă, am simțit la propriu că pot muta munții din loc, că nimic în lumea asta nu poate fi de neatins atâta timp cât îți dorești cu adevărat acel lucru. Nu sunt informații noi, descoperite aici și acum, însă sunt atât de valoroase încât ar trebui purtate în permanență în sufletul nostru, păstrate la loc de cinste și puse în aplicare din secunda următoare.
Este un dialog dintre minte și suflet, dintre control și deziluzie, dintre așteptări și dezamăgiri, dar și dintre sufletul pierdut și speranța regăsirii lui. Ideea predominantă a acestei comori este controlul. Controlul minții tale și a tot ceea ce faci cu ea. În viața ta, familie, grup de prieteni și lumea în care trăiești. Tu poți fi stăpânul vieții tale și o poți contura exact așa cum îți dorești însă ai nevoie de putere, de puterea asupra minții tale. Am toată admirația pentru călugării din mânăstirile budiste și nu numai, pentru oamenii care pot face asta în general, să se bucure de liniștea minții, de viața împlinită și de sufletul ușor pe care îl au.
Este posibil cu siguranță, pentru că ei deja o fac și asta este dovada vie, însă este nevoie de timp și exercițiu, de îmblânzirea bestiei pe care am lăsat-o atâta timp să ne conducă haotic în propria noastră viață. Nu am știut să o dresăm și am lăsat-o să ne îndepărteze de la ceea ce era cel mai important, de motorul vieții noastre, Sinele nostru. E timpul să luam frâiele în mâini, să o legăm fedeleș și să începem încet și blând să îi arătăm că se poate și altfel. Că prin supunere, atât viața ei cât și a noastră poate fi diferită. Exact ca un urs care a trăit ani de zile în captivitate, iar în libertate are același comportament. La fel, mintea noastră, captivă atâția ani în gânduri negative, acum are nevoie de reeducare.
”Cei mai mulți dintre noi dispunem de aceeași materie primă din momentul în care respirăm pentru prima oară. Ceea ce îi diferențiază pe cei care dobândesc mai mult, este modul în care își folosesc și rafinează această materie primă. Când te dedici transformării interioare, viața ta trece din domeniul obișnuitului în cel al extraordinarului.”
Această carte poate servi drept îndrumar, dacă îi pot spune așa. Aduce un set de reguli bine stabilite pe care le poți respecta cu meticulozitate și cu încrederea că viața ta se va schimba în bine. Dezvăluie secretele unei minți limpezi și clare, instrument cu care îți poți rescrie calea, drumul spre o nouă lume, mai bună, mai liniștită și mai împlinită. Asta am căutat și continui să fac, să găsesc acea liniște interioară în care orice zbucium al minții este redus la tăcere. În care orice gând negativ este înlocuit instant de speranță. În care orice moment de îndoială se transformă în mod magic în EU POT. Nimic pe lumea asta nu este imposibil și asta o demonstrează miile de oameni care își trăiesc viața în armonie, pace și liniște. Daca ei POT atunci POT și eu. Este nevoie doar de voință, de exercițiu și de consecvență.
Trebuie să recunosc, am zile bune și mai puțin bune. Nu a spus nimeni că va fi ușor sau că schimbarea se va produce pocnind din degete însă nici că este imposibil. Motivația mea este și mai puternică atunci când văd rezultatele, oricât de mici ar fi ele. Fiecare pas mic duce către un succes și mai mare. Iar eu sunt mulțumită dacă în fiecare zi fac un pas, oricât de mic spre scopul final. Orice eșec te duce mai aproape de izbândă, de rezultatul la care ai visat, așadar le îmbrățișez cu drag și pe acestea. Fiecare piedică pusă de minte este încă un motiv în plus pentru a mă lupta cu ea. Ori eu, ori ea, dar vreau să cred că voi ieși învingătoare din acest maraton de recuperare a cârmei vieții mele.
”Dacă te confrunți cu un rezultat la care nu te așteptai și te simți puțin dezamăgit, amintește-ți că legile naturii te asigură că întotdeauna când o ușă se închide, o alta se deschide.”
Am umplut pagini întregi de notițe, de cuvinte și de îndrumări. Totul mi se părea atât de important, de ținut minte și de pus în practică. Mă gândeam deja cum am să le fac pe toate însă imediat, mintea conștientă, mi-a reamintit că totul se face pas cu pas. A fost momentul în care am realizat că încet, dar sigur, eu am preluat controlul. Dacă altă dată se instala panica în fața unui morman de informații, acum totul este liniștit, metodic și bine stabilit. Așadar, am să îți las mai jos o bucățică din comoara descoperită de mine, lăsându-te pe tine să afli mai multe dacă îți dorești. În cele ce urmează am să îți prezint trei tehnici de liniștire a minții, pe care le poți urma atunci când te vei simți pregătit și îți dorești cu adevărat. Nu uita, consecvența este TOTUL.
- Inima trandafirului: vei lua un trandafir și, într-un loc retras și liniștit, începi să îi observi mijlocul său, textura, parfumul iar dacă gândurile își fac apariția, concentrează-te din nou pe mijlocul său. Încearcă să practici acest exercițiu dimineața, când gândurile sunt mai liniștite, măcar pentru 5 minute
- Gândirea opusului: când un gând indezirabil apare, înlocuiește-l imediat cu unul elevat. Calitatea gândurilor determina calitatea vieții.
- Secretul lacului: mintea noastră acționează prin imagini, așadar, imaginile pe care le creezi îți afectează imaginea de sine, modul în care acționezi și ce anume realizezi. Prin urmare, în funcție de realitatea pe care tu ți-o creezi, viața ta se va desfășura. Vizualizează imagini mentale a tot ceea ce îți dorești să fii, să ai și să ajungi în viața ta.
În fiecare zi, mintea noastră este vizitată de aproximativ 60.000 de gânduri. O enormitate. Ea are nevoie să le filtreze, să le separe și să le pună în practică, în funcție de atenția pe care noi le-o acordăm. Este foarte important ca din toate aceste mii de gânduri, noi să ne focusam doar pe cele cu adevărat importante, cele care ne pot crea realitatea pe care ne-o dorim. Nu este ușor, dar nici imposibil. Notează undeva, într-o agendă scopurile tale și focusează-te doar pe acele gânduri. Scriindu-le, transmiți subconștientului faptul că acestea sunt cele mai importante pentru tine, față de restul miilor de gânduri. Mintea ta va începe automat să caute ocaziile pentru a-ți îndeplini destinul.
”Semeni un gând, culegi o acțiune. Semeni o acțiune, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin.”
Tu ești creatorul destinului tău. Maestrul pensulei cu care îți alegi culorile ce îți vor colora viața, cel care își alege textura pânzei, dimensiunea ei și peisajul care prinde viață sub dansul mâinii sale. Ești creatorul minunilor din viața ta, indiferent că îți vine să crezi sau nu. Deții puterea atâta timp cât deții controlul minții tale. Doar atât și nimic mai mult. De restul se va ocupa forța nevăzută a universului. Da, este nevoie de credință în asta, de flacăra aceea din tine care să tânjească după cunoașterea Sinelui tău, de ceea ce te împlinește și de găsirea scopului.
Nimic nu se întâmplă peste noapte, poate doar miracolele. Ele există și ne-au fost prezentate în fel și chip, depinde doar de noi să avem acea deschidere spre a le vedea. De a privi întâmplările pe care noi le considerăm coincidențe ca fiind create chiar de noi, cu gândul nostru, ca rezultat al creației noastre. Eu îmi doresc să călătoresc pe acest drum al cunoașterii de Sine, să îmi descopăr vocația, calea, dar mai ales sufletul pe care s-a depus praful, pânzele de păianjeni și căruia i s-a dereglat busola. Vreau să îl aduc acasă, acolo unde îi este locul, pentru că am mare nevoie de el. Cu toții avem. Pentru a crea o lume mai bună, mai liniștită și lipsită de zbucium, de foamete, lipsuri, războaie și altele.
Îmi doresc să ne amintim că planeta aceasta a fost creată cu un scop, să ne bucurăm de ea și nu să o distrugem. Să o iubim ca pe noi înșine și nu să o consideram dușmanul nostru. Să întindem mâna semenilor noștri și nu să îi blamăm. Să ne bucurăm de roadele pământului și nu să le distrugem prin poluare. Să navigăm pe ape curate, pline de vietăți colorate și nu prin mormane de gunoaie. Ne-am pierdut pe noi și scopul nostru pe acest pământ și tare aș vrea să revenim la ceea ce eram odată. La cele 10 porunci lăsate de Tatăl nostru. De pastorul turmei atât de rătăcite acum, de debusolate și de învrăjbite.
Voi rămâne cu această dorință în suflet și voi încerca să îmi aduc contribuția acestui scop. Primul pas a fost conștientizarea, acum urmează schimbarea și acțiunea. Dacă voi putea face asta prin intermediul acestui blog, cu atât mai bine. Bucuria mea ar fi fără margini. Fiecare ar trebui să înceapă cu el însuși și atunci schimbarea s-ar produce în masă.
Îți doresc din suflet să îți găsești calea, lumina și pacea și să le aduci în viața ta.
Cu recunoștință,
Deea
*Pe Deea o mai poți găsi și aici: blogul Deei