Atlasul Frumusetii – Proiectul romanesc, unic in lume!

Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!
View Gallery 7 Photos
Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!
Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!
Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!
Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!
Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!
Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!
Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!

In urma cu doi ani, Mihaela Noroc a pornit intr-o calatorie in jurul lumii pentru a documenta frumusetea feminina. Mii de kilometrii, sute de fotografii, chipuri noi in fiecare zi, toate acestea au pus bazele Atlasului Frumusetii, un proiect romanesc, unic in lume.

“De cativa ani, eu si sotul meu ne-am investit toate economiile calatorind in diverse colturi ale lumii. Acum un an si jumatate am mers in Etiopia unde am descoperit unele dintre cele mai frumoase chipuri feminine din lume, inconjurate de niste traditii incredibile. Acolo mi-am dat seama ca ar fi interesant sa realizez un Atlas al Frumusetii Feminine, in care sa asez imagini cu femei din toata lumea, surprinse in mediul in care traiesc. Ulterior am vazut ca nimeni in lume nu a realizat ceva similar pana acum, asa ca m-am apucat de treaba”, a povestit Mihaela intr-un interviu acordat revistei chitchat.ro.

In august 2013, Mihaela a plecat impreuna cu sotul ei intr-o calatorie in jurul lumii cu rucsacul in spate.


Initial mi-am propus sa fac acest proiect doar pe durata acestei calatorii, dar in timp mi-am dat seama ca are un potential imens si merita exploatat ani de zile, asa ca ma gandesc deja la expeditii viitoare”.


Tanara fotografa si-a inceput clatoria pornind spre rasarit, pentru ca in opinia ei “Estul Europei si Orientul erau locuri unde traditiile si diversitatea sunt mult mai bine pastrate ca in Vestul Europei”.

“Pana in Japonia am calatorit fara sa iau niciun avion, asa ca am reusit sa vad cum fiziononomiile femeilor insotite de obiceiurile si mediul care le inconjoara, se schimba treptat”.

Majoritatea femeilor pe care le fotografiaza Mihaela nu sunt modele, aceasta povestindu-ne ca ii este mai usor sa lucreze cu ele, pentru ca sunt mai autentice si ii ofera mai repede ceea ce vrea sa obtina: naturalete si sinceritate.


“Fotografiez si modele, dar incerc sa surprind femeia din spatele modelului, sa spun o poveste autentitca, nu sa fac o sedinta foto fashion. Orice femeie e bine venita in Atlasul Frumusetii, fie ca este model, fie ca nu, atata timp cat e naturala, autentica, isi asuma originile si poate spune prin carisma ei o poveste interesanta despre locul unde traieste”.


Atlasul Frumusetii – proiectul romanesc, unic in lume!

Calatorind in diverse colturi ale lumii, am fost curiosi sa aflam de la Mihaela cum religia sau cultura unei tari influenteaza perceptia oamenilor cu privire la frumusetea feminina.

Mihaela Noroc: De obicei oamenii isi doresc ceea ce nu au, ceea ce e mai indepartat de ei. Si asta e valabil si pentru frumusetea feminina. Femeile albe din Europa de Vest merg la salon ca sa-si faca tenul mai masliniu. Femeile cu ten inchis din tari precum India sau Indonezia, de exemplu, fac tratamente ca sa-si deschida culoarea pielii. Eu insa incerc sa arat ca fiecare femeie e cu adevarat frumoasa in momentul in care isi asuma originile cu sinceritate, in momentul in care este ea insasi”

CC: Cum vezi tu frumusetea feminina si ce inseamna frumusetea, in general, pentru tine?

Mihaela Noroc: Fiecare percepe diferit frumusetea feminina. Pentru mine frumusetea inseamna diversitate. Dar suntem diversi atata timp cat ne pastram naturaletea, sinceritatea si ne asumam originile. Daca te-ai nascut intr-un trib din Africa, ajungi la Paris si te imbraci ca o frantuzoaica chic, cred ca iti vei pierde din farmec. Nu spun ca trebuie sa te imbraci ca acasa, dar este bine sa pastrezi ceva din spiritul tau original, sa fii particular, sa te mandresti cu lucrurile care te fac altfel.

CC: Crezi ca frumusetea are varsta?

Mihaela Noroc: Nu cred ca frumusetea are varsta. Eu am ales insa sa fotografiez femei tinere, pentru ca sunt apropiate de varsta mea si le inteleg mai bine. Apoi pentru ca vreau sa dau un exemplu tinerei generatii ca frumusetea inseamna asumarea originilor tale, nu negarea lor. Globalizarea, trendurile industriei fashion si publicitatea tind sa faca toate femeile din lume sa se comporte la fel, sa se imbrace la fel, sa se machieze la fel. Eu vreau sa arat ca frumusetea inseamna exact oposul acestei tendinte, adica inseamna diversitate.

CC: Pana acum am vazut ca ai fotografiat doar femei. Pe viitor o sa extinzi proiectul si pe partea masculina?

Mihaela Noroc: Nu voi extinde Atlasul si spre partea masculina. Cred ca atunci cand realizezi un proiect este bine sa te focusezi pe ceva, nu sa incerci sa surprinzi tot ce este in jurul tau, pentru ca pur si simplu nu ai timp. Ideea mea este ca cei care privesc Atlasul Frumusetii sa vada lumea si sa compare diverse colturi ale ei prin intermediul portretelor pe care eu le fac iar cand vrei sa faci o comparatie, termenul comparatiei trebuie sa fie din acelasi grup (in cazul meu este vorba de femei). Am ales sa fotografiez femei pentru ca ele sunt cele mai bune pastratoare ale traditiilor dintr-un loc. Istoric vorbind, barbatul e cel care merge la vanatoare, calatoreste pentru a aduce hrana, iar femeia e cea care sta acasa, langa familie, pastrand mai vii obiceiurile, fiind mai particulara.

CC: Catre ce destinatii te indrepti?

Mihaela Noroc: Am fost in Columbia si acum ma pregatesc sa ma indrept catre Cuba. Apoi voi finaliza aceasta calatorie de 16 luni in Mexic si Statele Unite. Gandul meu e sa gasesc sponsori si sa strang contributii, iar anul viitor sa plec intr-o noua expeditie. Atlasul Frumusetii e un proiect romanesc, unic in lume. Ca sa il fac cunoscut pe plan mondial este nevoie de ani de zile de munca si provocari, dar daca cei din jur ma vor sprijini, eu voi continua cu pasiune ceea ce am inceput.

CC: Cat te-a costat pana acum acest proiect si de cati bani mai ai nevoie pentru a finaliza proiectul?

Mihaela Noroc: Bugetul e mic pentru un asemenea demers. Mai toti banii sunt stransi in ani de zile de munca asa ca atunci cand ii cheltuiesc, o fac cu mare grija. Am invatat sa calatoresc in conditii economice, sa gasesc cele mai ieftine variante de transport si cazare. Dar un vis este mai frumos si mai motivant atunci cand faci si sacrificii ca sa-l obtii.

Atlasul Frumusetii e un proiect pe termen lung asa ca orice suma pe care o voi primi va fi cheltuita cu atentie si va contribui la continuarea demersului.

Urmareste-o pe Mihaela pe pagina ei de Facebook sau daca vrei sa contribui la sustinerea acestui proiect click aici sau aici.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.